+36 20 529 5951 info@palackpostacoaching.hu

Kiégés- 2. lecke – Kezdetek: a vad szex

mindset-3886707__480

Hajnali vonat. Hát ez lesz a legkellemesebb lecke. A kiégés eleje mindig a vad szex. Metaforikusan és szó szerint is.
Az az igazság, hogy nagyon szeretném a kiégés fogalmát kiterjeszteni egy kissé. Meggyőződésem (tapasztalatom), hogy a jelenség nem szűkíthető le a munka okozta válságra. Bár a szindrómáról 1974-ben írtak először, és „karrierje” azóta szárnyal, a kiégés fejlődéstörténete rokonságban van minden fejlődéstörténettel.
Lehet ez szerelem, munka, családalapítás, sport, hobbi… minden, amibe beleszeretünk, lelkesedünk, toljuk, aztán elerkezik az idő, amikor szintet kell lépni. Ha a fejlődési fázisok ragasztóanyaga, a szeretet, a folyamatos innováció, a regenerálódás és a környezethez való intenzív kapcsolódás kimarad, akkor a szintlépés mechanikussá válik, vagy nem is történik meg, és emberünk egyszer csak kívül reked a saját életén.
Hadd hangsúlyozzam, nem szar emberekről beszélek. Nem azért történik ez, mert valamit felületesen, rosszul, vagy lélek nélkül csinálunk, pont ellenkezőleg. Mert beletettük a szívünket, lelkünket, és megetettük az újszülöttel. Az álmunk, a célunk, a vágyott eredményünk üzemanyaga volt a lelkesedésünk, a szerelmünk, a szeretetünk. Vad szex volt a kezdet, órákig tartó csókolózás a parkolóban rejtőzködő kocsiban, gondolattolulás, tervek, mámor, összevisszaság, tét nélküli lebegés. Ötlethalmaz, gondolatvulkán, orgazmushegyek, ez az eleje.
Cégek fejlődési ciklusát is le lehet írni olyan folyamattal, amelyiknek a kezdeti szakasza az udvarlás, beetetés, flört, kaland időszaka. Még nincs tét, de már van vágy, még nincs termék, de már van partner (vagy több jelölt), még a régi életünkben élünk, de már ott lebeg az új ígérete. Hevülünk, végre újra hiszünk, titkunk van, csillog a szemünk. Jaj, de jó is ez. Jaj, de nagyon jó.
Képzeljünk el egy csapat elszánt embert, akiknek temérdek ötlete mind megvalósításra vár. Lelkesek, és éhesek. Nyílnak a kapuk, jönnek a lehetőségek. Szerelmespárban ugyanez az egymásra találás időszaka. És jönnek és jönnek és jönnek az érzelmek, állandó az áramlás, felemel, kiemel és különlegessé tesz az érzés, hogy sikerülhet valami, szárba szökkenhet, valósággá válhat.
Ez ellen azért, valljuk be, nem nagyon akarunk bármit is tenni. Ki lenne olyan hülye? Hiszen itt még nincs baj, talán naplózni kellene a történéseket, lejegyezni a gondolatokat, dokumentálni lényegeset és lényegtelent. Lélektanászok pontosan tudják, hogy hosszú beszélgetéseken a kimondott és lényegtelen gondolatoknak, szavaknak egyszer csak súlya lesz. Valami, ami ott lebegett, egyszer csak értelmet nyer. Szóval ebben az időszakban, a vad szex idején, amikor nem vagyunk józanok, jó lenne megőrizni a történéseket, gondolatokat, ellenvetéseket, kritikákat, mert ezeknek később jelentőségük lesz.
Nagyvonalú ilyenkor az ember. Mindenkit a kebelére ölel, élvezi és érti a felelősséget, régi szerelmeit, elhagyott embereit, üzletfeleit, társait is megsegíti, minden belefér, minden működik.
Itt még csak mosolyog azon, amin később sírni fog: “A kiégés tartós vagy ismételt emocionális terhelés eredménye más emberekért való hosszú távú, intenzív erőfeszítéssel összefüggésben”. (Ditsa Kafry 1981)
Szóval a hajtás fázisában még csak örülünk. „Örülünk, Vincent?” (Ponyvaregény)
Folytatása következik.

people-2597454__480

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu