+36 20 529 5951 info@palackpostacoaching.hu

Hajnali vonat. Kiégés 3. lecke – a csúcsragadozó

lion-3576045_960_720

Hajnali vonat. Mi következik az udvarlás, vad szex, elköteleződés, és a baba megszületése után? ( Kihagyom azt a részt, hogy a szerelem csak szex marad, és nincs családalapítás.)

Feltételezzük, hogy választott dolgaink, kicsi, babusgatott cégálmunk, nagyratörő terveink alapjai, a csapat és a körülmények együtt állnak, létrejött a nagy mű, és törődést, időt, pénzt, energiát kíván. Tesszük is bele, visszük a hátunkon, töltjük a kannákat, és a siker is csöpög. Vagy a siker ígérete.

Fordítsátok le a saját helyzetetekre. Azért használom a kapcsolatot mint metaforát, mert elég szemléletes, és annak krízisein valószínűleg egyszer-százszor már mind átmentetek. Az elején szóltam, hogy szerintem a fejődéstörténetek hasonlóak is lehetnek, a kapcsolati metafora jól követi a kiégés állomásait. (Túlmagyarázom már megint…)

Aztán van itt egy kis gikszer, amikor jönnek az első komoly krízisek, meginog a rendszer, jönnek a gyermekbetegségek. Persze még tart a szerelmi áhítat, de jónéhány vágy már beteljesületlen. Egyszerűen a cél, a termék, a teljesítés és teljesítmény eluralkodik a tudaton, de csillog a dicsfény is a homlokokon, és pompás kilátások kecsegtetnek.

Jaj ilyenkor a károgóknak! Jaj a fontolva haladóknak! Jaj azoknak, akik nem ajnározzák a királyt, nem viszik lobogtatva a zászlót, vagy kételkednek. Azoktól elválnak, megválnak, vagy levágják a fejüket. Ez az a rész a Trónok harcában, amikor a Stark család fejének a feje karóra kerül. Meg a többieké is.

A szervezet/cég/szerelem/gyerek közben tovább növekedik, egyre több dologra kell figyelni, nem működik a szelektálás, nincs stop tábla, hiszen lassan-lassan már lehet mutogatni is a teljesítményt, szép ez a gyerek, kamasz, de tehetséges, nagy ember lesz belőle.

Bizonyos alárendelődés történik ilyenkor. Bizonyos értékek elvesznek, bizonyos célok eltűnnek, erősödik a elszigetelődés, szektásodik, lassan nem tűr ellentmondást a rendszerünk. Figyelmeztető jelek érkeznek, nem törődünk velük, mások veszteségeket szenvednek, nem érdeklődünk, saját terveink foglalkoztatnak, az ügy a fontos.

Ebben a szakaszban is ott van annak az érzése, hogy kiváltságosak vagyunk, erősek, különlegesek. Azt hiszem az alázat hiánya is figyelmeztető jel lehet, de mámorító a siker, és örömteli, hogy a munkának gyümölcse van. Ez bizony szép kis kelepce lesz.

Így érkezünk a hullám csúcsára, a csodálatosan megállapodott férfikorba. Delej az élet, dübörög a biznisz, erős az emberfia, lába előtt a világ. Ha van is hiányérzete, nem figyel rá, ha van is egy kis egészségügyi problémája, drága kezelésekkel elintézi, ha van is egy nyávogó szeretője, érzelmi fejadagokkal és szeretetporciókkal kielégíti, ugyanezt teszi a nejével is.

Előrebocsátom, ja nem, utólag mondom, hogy ez a férfikoros modell nem az én találmányom, hanem loptam. Kádi Anna, az ELTE PPK tanárának előadásából, aki a szervezeti életciklus szakaszokat modellezte (Adizes) nekünk, hallgatóknak. Úgyhogy nem férfiellenesség szól belőlem. Nők is megjátszhatják ugyanezt.

Tehát lassan felérünk a csúcsra. Itt hagyom most abba, befejező rész következik.

Fotó: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu