+36 20 529 5951 info@palackpostacoaching.hu

Hajnali vonat. Dédelgesd…

Hajnali vonat. Magadat dédelgesd. Akármilyen furcsán hangzik, néha nagy szükség van rá. Annyi okosság hangzik el a szakértők szájából, megküzdési stratégiákról, túlélésről, a nélkülözhetetlen önszeretetről, de én most mást mondok. Mást tapasztaltam. Dédelgesd magad, nyaldosd a sebeidet, ringatózz, eressz le teljesen. Keresd meg azt a puha zugot, ahol pár másodperc alatt visszahúzhatod a farkaskörmöket, és ringatózhatsz előre, hátra.

A coaching beszélgetések egy része, az elemzésen, kérdezz-feleleken túl, furcsa, de kimondom, egyszerű verbális dédelgetés. Biztos lesznek olyanok, akik ezzel nem értenek egyet, de ez a tapasztalatom. A problémájával küzdő vagy céljaiért harcoló, erőforrást feltáró kliens néha a szóbeli vagy éppen csendben történő léleksimogatással nyer erőt. Egyszerűen megtörténik. Zavartalanul, békében, néha fájdalmasan.

A dédelgetésről gondolhatjuk azt is, hogy a gyermekek privilégiuma. Nem bonyolódom most a bennünk élő gyermek létezésének az okfejtésébe, helyette csak annyit állítanék, hogy kivétel nélkül mindenkinek jár a biztonságos puhaság. Amikor nem hallgat okos tanácsot, nem bizonyít erőt, szerelmet, nem feszül neki vágyaknak, céloknak, nem töpreng elengedésen, döntéseken, egyszerűen csak gubbaszt és ringatózik.

Azt gondoljátok, ez nem visz előbbre? Lehet. Csak éppen kell, mint a levegő.

Muszáj idéznem versben is, nem bírom ki….”Lágy hantú mezővé a szikla-csípőket ki öleli sírva?…” (Nagy László: Ki viszi át a szerelmet)

Lehet, hogy ennyi a dédelgetés. Az élek, szirtek, sziklák puhítása.

Néha szükség van arra, hogy ne minősítsük az érzéseinket. Csak engedjük meg, hogy ott legyenek velünk. Néha át kell ölelni a fájdalmat, nem az elűzésén mesterkedni. Néha nem kell kérdezni. Csak érezni.

Jól látjátok, és jogos a kérdés ( magamtól is), hogy hol van ebben a stratégia és az első lépés. Hol van a bajból kikecmergés dinamizmusa. Hol van az az energia, ami majd, az internetes guruk szerint, fölemel, átalakít, új embert szül.

Sehol. De úton van a belső béke. Vagy odaér vagy nem. Dédelgesd. Magad. Még akkor is, ha harcos férfi vagy. Akkor is, ha törekvő nő. Akkor is, ha gyengének tűnsz. Akkor is, ha gyerekek lógnak rajtad. Akkor is, ha várat építesz. Akkor is, ha romokon ülsz. Akkor is, ha szerelmes vagy. Akkor is, ha céget, autót, országot vezetsz. Akkor is, ha van, aki dédelgessen. És főleg akkor, ha nincs. Különben “Ki becéz falban megeredt hajakat, verőereket?” (N.L.)

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu