+36 20 529 5951 info@palackpostacoaching.hu

Hajnali vonat. Az első lépés coaching

Hajnali vonat. Klienseim nagy része épp valamilyen lelki gubancban ül. Sokszor nem is azzal van a gond, hogy milyen célt tűzzön ki maga elé a coaching beszélgetéseken, hanem azzal, hogy mi legyen az oda elvezető első lépés. Nos. Ebben az első lépésben hiszek a legjobban, és ez tűnik a folyamat legfontosabb elemének. Addig, amíg azt meg nem teszi, úgy érzi mindenki, hogy csak fokozódik, de legalábbis ismétlődik a problémája. Az első lépés után először tapasztalhatja meg, hogy van lehetősége a megoldásra, lezárásra vagy új út, esetleg utak keresésére. Persze, ezzel még mindig az elején vagyunk, de minek az elején?! Már nem a probléma áll kizárólagos fókuszban, hanem a lehetséges megoldás. Bátortalanabbak fókuszába pedig a felhők után bekúszik egy kis bizakodás. Azért figyelmeztetnék mindenkit, hogy az első lépés nem mindig örömünnep. Kemény feltáró munka kezdetét is jelentheti, könnyekkel és búcsúkkal.

Első lépéshez vezető lehetséges érzések:

– Totális kétségbeesés

– Kilátástalanság

– Mélypont, de a legmélyebb

– Csalódás

– Magány

– Felismerés: egyedül nem megy…

– Kibogozhatatlan hazugságok

– Nyomasztó, elviselhetetlen saját hazugságaink (Van, amikor nem is világos, mit hazudunk magunknak.)

– Fizikai fájdalom

– Szívszakadás

– Veszteség, gyász

– Egy helyben toporgás

– Kimerülés

– “Gyűlöl a kollégám ”

– “Kezelhetetlen a gyerek”

– “Megcsaltak” “Megcsaltam”

– Egy jó tanács

– Belső sugallat

– Pánik

– Kiszolgáltatottság

– Vágy a sikerre

– Vágy a társra

– Vágy a változásra

vagy… amikor egészen egyszerűen csak elegünk van magunkból, de nagyon. Tulajdonképpen az utolsó három benne van az előző gondolatokban. Mégis szebben hangzik.

A kérdés az, hogy az első lépéshez vajon legtöbbször mindig a mélyről kell feljönni? Nyilván a nagy boldogságból senki nem akar elmozdulni. De a fájdalomból annál inkább. Akkor mire is jò a fájdalom? Megmozdít? Elmozdít? Új utak keresésére ösztönöz? Nem hagy békén?

Hát nem. Az a rohadék testi- lelki fájdalom nem nagy békén. Hullámokban támad.

A klienseim nem mindig vannak tudatában annak, hogy azzal, hogy coach-hoz fordultak, már tettek egy kis első lépést. Nem frenetikus sikert, új személyiséget, kacagtató jövőt, önmegvalósítást ígér ez a helyzet ilyenkor. Az is lehet, hogy ő nem is érzi a változást. De én tudom, hogy megtörténik. Mert eddig még mindig megtörtént.

Van egy megállapodásom magammal. Minden bevételem 10 százalékát jótékonysági célra fordítom. Pontosabban, megkérem az ügyfelemet, hogy döntse el, mire fizeti ki azt a bizonyos összeget. Eddig kaptak már belőle állatvédők, sérült gyerekekkel foglalkozók, rászorulók. Az egyik legszebb esetben pedig az történt, hogy a kliens egy kétségbeesett fb. hirdetésre lett figyelmes. Egy terhes, tizenéves lány árulta a neten személyes, jobbára hasznavehetetlen dolgait. Ügyfelem pedig vett belőle olyanokat, amik biztos, hogy senkinek sem kellettek volna. Hogy mit csinált velük aztán, az már az ő dolga. De segített valakin éppen ő, aki kétségbeesett tehetetlenséget érzett, azért fordult hozzám. Nem. A problémája ott és akkor nem oldódott meg. Csak megvolt az első lépés.

Szóval, úgy döntöttem, első lépés coach leszek. Elmozdulni vágyók jelentkezését várom. Kalandorok, ne kíméljetek!

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu