+36 20 529 5951 info@palackpostacoaching.hu

Hajnali vonat. Az élet egy film?

Hajnali vonat. Késik, de már futnak a fák mellettem, nézem, nézem… mint egy filmet.

Egyébként is szeretem a filmeket. És, vessetek a mókusok elé, tévézni is szeretek. Épp most találtam meg egy ősrégi szerelmem nálam felejtett naplóját, amiben az esti közös tévézéseket csak “tévés buzulás”-ként rögzítette. Haha. Én meg azt hittem, hogy éppen meghitten töltjük az estét.

Na, szóval. Nagyszerű kis filmet találtam a minap. (Éjszaka.) Makk Károly: Mese a 12 találatról. Valóban mese. De gyógyhatású. Coaching szempontból pedig kifogástalan. Na és Psota Irén! Fenomenális.

A történet röviden annyi, hogy négy, kudarcot kudarcra halmozó ember véletlenül összeverődik, és közös totózásba fojtja a bànatát. Egy orvos, akinek a lakása romokban, de nem segìt rajta az állami vállalat, egy tanár, aki szerelmes, de nincs pénze, viszont van egy beteg, háklis anyja, egy pincér, akit folyton megaláz a főnöke, és Vali, a kenyereslány, aki kiszolgáltatott helyzetben él a rokonoknál, és reménytelenül szerelmes egy focistába. Telitalálatosuk lesz a totón! Mindannyian úgy érzik, most jött el az ő idejük. Egymás barátságától és a remélt, hatalmas összegtől felbátorodva mindannyian belevágnak a régóta dédelgetett álmaik megvalósításába. A doki brigàdot rendel a lakásba, a tanár feleségül kéri a szerelmét, a pincér végre beolvas a főnökének, Vali pedig szerelmet vall a focistának, és kéri, vegye feleségül. A dolgok, az elutasított, átvert Vali kivételével, jól alakulnak. Csakhogy kiderül, a totó szinte alig fizet, csak pár forint jár mindegyiküknek. Megrémülnek valamennyien. Hogyan tovább? De innen már nincs visszaút. És pontosan ez az, a megindított, remélt, visszafordíthatatan változás az, ami jó irányban tartja továbbra is az életüket. A nagy szembesülések után senki sem lép vissza. A doki neje továbbra is hisz a közös fészek megújulásában, a tanár menyasszonyát nem zörgeti a pénzhiány, a pincért főnökké nevezik ki, a bohém, vágyakozó Vali pedig összecsomagol és útra kel egy kis bőrönddel az ismeretlenbe.

A film 1956-ban készült, de, a történelem viharai miatt, csak 1957- ben mutatták be. Psota Irént ebben ismerte meg az ország, de ott van még benne Tolnay Klári, Darvas Iván, Ruttkai Éva, Zenthe Ferenc, Somló István, Peti Sándor és sokan mások.

Tehát adott a vert helyzet, mégis vannak célok, keresnek erőforrást és találnak hozzá támogatókat is. Mindez akkor is működik, amikor csalódnak közben. Mert a rendszert megmozdították.

Ja, hogy ez csak mese? Tényleg az. De, hogy egy okos embert idézzek : “A kétségbeesés már sokszor nyert csatát!” (Voltaire)

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu