+36 20 529 5951 info@palackpostacoaching.hu

Hajnali vonat. Elállt az eső

Hajnalban ömlött az eső. El fogok ázni, gondoltam. Mire elindultam a vonathoz, elállt. Egy perccel indulás előtt. Nem fogok elázni, gondoltam.

Gondoltam én, hogy vannak segítők, de, valahogy olyan rejtőzködőek. Mostanában magamat is coacholom, ami, szerintem, lehetetlenség. De mégis úgy alakult, hogy a magam kliense lettem. Nagyon hasznos tapasztalatokhoz vezet mindez. Szóval hősünk, nevezzük Anikónak, nemrég kapott egy halálos érzelmi gyomrost. Úgy meséli, hogy pont olyan volt, mint az Indiana Jones filmben, amikor az öntelt turbános pasi vészjóslóan mutatványozik egy karddal, fenyegetve közeledik Indiana Jones felé, mindenki tudja, hogy azonnal szét fogja kaszabaszabolni, és erre mi történik? Jones elővesz egy stukkert, és egyszerűen lepuffantja. Kész. Játék vége.

Na, tehát. Ott fekszik az érzelmi hulla a porban. Mit lehessen tenni? Olyan módszerekre bukkantam, amiket nem olvastam okoskönyvben. Viszont működnek. Háháhá. Sorban írom:

1. Vegyél egy napszemüveget. Bömbölni fogsz, ez eltakarja az arcod. Nagyon hasznos.

2. Csókold seggen a robotpilótádat. Komolyan. A tetyek-vetyek-motyogatok-dolgozgatok-pakolgatok- ágyat vetek- agyat mosok üzemmód kicsit tehermentesít a világvégétől.

3. Csinálj bármit, ami monoton. Gyerekkori mondókák mormolása, borsópucolás, lekvár kavargatása, vezetés, dőlöngélés előre- hátra, káromkodás ismételgetése, kávézgatás a konyhában hat órán keresztül, fűnyírás, kalapálás, favágás, bármi jó.

4. Keress egy másik problémát. Nem vicc. Ilyenkor úgyis elromlanak a háztartási gépek, átvernek az üzletfelek, nem veszik föl a gyereket a suliba, lerobbansz a hátaddal, elüt egy autó, beégsz a munkahelyeden, stb. Mind- mint alkalmas arra, hogy önállóan is eljuss az armageddonig, és nagyszerű lehetőség a figyelem áthelyezésére. Plusz elvezet az önsajnálat bűzös mocsarába.

5. Merülj el az önsajnálat bűzös mocsarában. Isteni. Nyalogasd a sebeidet, áradjon a fájdalom, legyél kialvatlan, kába, összetört. Hagyd, hogy hasson a méreg. Juhuuu. Ez kicsinál, haver. Senki sem képes úgy sajnálni téged, mint te magadat. És a lényeg : az áramlás. Hogy a mocsárban fetrengve mégis csak mozgásban vannak a dolgok. Átjár az érzés, ha nem hárítasz.

6. Olvass Szabó Magdát vagy Rejtő Jenőt. Mire összeáll a kép arról, hogy mit is írtak. .. először nem érted, aztán dereng, apró részletekre hiszed azt, hogy nyomon vagy, aztán meglátod a kész freskót a falon egészben, és az olyan erejű, hogy kicsinál. Humorral vagy életigazsággal. De véged lesz.

7. Ismételgesd: ” Az nem lehet, hogy annyi szív/ Hiába onta vért, / S keservben annyi hű kebel / Szakadt meg a honért…” A Szózatnak nagyon jó ritmusa van, lehet mantrázni, és még nosztalgiázni is tudsz, hogy ezt valamikor meg kellett tanulnod. ( Vörösmarty love!)

8. Egyél krumplifőzeléket fasírozottal. Már, ha tudsz enni. Eme főzeléket ugyanis ezerféle módon el lehet készíteni. Roppant hálás leszel a napközis verzióért, majd eszedbe jut anyukád főzeléke, és az is, hogy te hogyan csinálod. Van piros és fehér változat, ecetes és cukros is, nyúló is meg berántott, habart és tejfölös. Szóval minden íz egy-egy érzelmi cunami.

9. Állj mérlegre. Az érzelmi hullák remekül fogynak. Ami korábban nem sikerült a tojás diétával, az most bejön. A bánatevők is álljanak mérlegre. Ott az önsajnálat fokozatait erősíti az eszköz.

Nos. Tapasztalataim szerint a zsigeri, gyilkos, emésztő fájdalom szuperül a jelenben tartja az embert. Odaszögez! Nagyon hasznos. Másik tapasztalatom szerint pedig a büdös nagy csalódás, a szívszakadás tud még valamit. Megmozdítja körülötted a rendszert. Nem a boldogság, nem a kiegyensúlyozottság, nem a pihepuha kapcsolatod, hanem a bazi nagy testi vagy lelki fájdalom. Az mozgatja meg a gépezetet. Na és akkor mi van? Hát az van, hogy történik valami. Valaki segítséget kér tőled. Vagy megoldódik egy másik, hasonlóan égető problémád. Vagy lebaszarint a főnököd, és ezt már magad is égőnek tartod. Vagy szól a kölyök, hogy “Anya, idegesítő a nyavalygásod, főzzél már valamit végre!”

10. Légy hálás. Negatív érzelmi átitatódás esetén a hála az a szer, ami mindent felülír. Mivel érzelmi roncs, analfabéta és hulla vagy, így a legkisebb jótett is felértékelődik számodra. Na. Ezekért legyél hálás. A bazi nagy jótett is úton van.

Hát ennyi. De egy coach soha nem ad tanácsot. Viszont emberből van. És semmi sem idegen tőle, ami emberi. Még a taknyosnyálasönsajnálat sem. Kíváncsian várom, hogy megismerhessem összezavarodott klienseim megküzdési strategiáit. Vigyázat. A fájdalom bebörtönzése maradandó károsodást okozhat.

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu