+36 20 529 5951 info@palackpostacoaching.hu

Hajnali vonat. Szegény Medúza…

statue-3520416__480Hajnali vonat. A görög mitológia szép meséje a valódi emberi érzéseknek és sorsoknak. A mítosz szerint Medúza és két tetvére, Eurüalé és Sztheinó gyönyörű lányok voltak. Eurüalé neve üvöltőt, Sztheino neve erőset, erőteljest jelent, míg Medúza neve uralkodót takar.

Csakhogy vétettek a szerelem istennője, Pallasz Athéné ellen, és ő ezért bosszút állt rajtuk. A megsértett, amúgy rendkívül hiú Athéné kegyetlenül elbánt a szépségekkel. Szörnyeteget csinált belőlük, akik soha többé nem kellettek senkinek. A fejükön kígyók tekeregtek, a nyelvük is kígyóé volt, pikkelyes, visszataszító testük nem emlékeztetett hajdani nőiességükre. Aztán persze megkapták a maguk ellenségeit, Medúzát Perzeusz fejezte le, és aztán ez a fej jó szolgálatot tett más ellenségek legyőzésekor. (Az a piszok Athéné is profitált belőle…)

Szóval nem ezt csinálja az emberekből a meggyalázott szerelem? Nem változtatja ellenkezővé az egykor szeretett ember tulajdonságait? A szeretetet gyűlöletté alakítja, ami ugyannak az érzések a másik végpontján foglal helyet. A szép szavak helyett vagdalkozások érkeznek, a vallomások helyett vádak, a teli szív és lélek kiürül.

Szegény, szegény Medúza. Ha volt is bűne, keservesen meglakolt.

Sok Medúzát ismerek. Néha magamat is látom közöttük. És, képzeljétek, ismerek olyat, aki megbékélt, és harmóniára lelt.

Vagy ez is csak egy mese?

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu