+36 20 529 5951 info@palackpostacoaching.hu

Hajnali vonat. Okosan szorongj!

Hajnali vonat. Okosan szorongj!

Hajnali vonat. A tegnapi vizsgán jól teljesítettem. Mondhatni, alig hagytam szóhoz jutni a vizsgáztatót. Az az igazság, hogy voltak kérdéseim. Mi sem nagyobb boldogság, mint választ kapni a kérdéseinkre.

És ez nem vicc. Hányszor szeretnénk beugrani egy másik ember fejébe, hányszor szeretnénk bepillantani a sors fortyogó kondérjába? Vagy csak választ kapni arra, hogy miért történt, ami történt, és mi lesz a továbbiakban.

Na ilyenkor kezdődik a mindent felülíró szorongás. A feltételezesekből összeállított rémálom. Még meg sem történt, de előre félünk. Mintha bármelyikünk is sejtené a jövőt. Hát, kérem, a jövő nem sejthető. És az egyik legjobb coach kérdés az így hangzik: mi lehet a legrosszabb, ami történhet? Egyrészt: a legrosszabbat elképzelni sem tudjuk. Másrészt, folytatva a kérdést : mi a rosszabb? Ha nem jársz a végére, vagy ha meg sem próbálod?

A tegnapi vizsgán eldönthettem, hogy bent maradok az első csoporttal vagy várakozok még. De eszembe jutott B. okossága. Azt mondta nekem a minap: Ancsika! ( az én vagyok) Nem jól csinálod! Először kell cselekedni, megtenni, amire készülsz, gyorsan, határozottan. És csak aztán szorongani. Érted? Otthon majd ráérsz szorongani azon, hogy bejött – a a nagy lépés. Miután léptél. A sorrendre figyelj!

Ez egy nagyon egyszerű, és jól használható tanács. Egy elmetrükk! Még mielőtt észbekapna a szorongás, beelőzzük. Nem hagyjuk kibontakozni. Csak később, ha ráérünk.

Tehát tegnap, mielőtt betojtam volna, már ott is csacsogtam egy szimpatikus oktatóval, mély érdeklődést tanúsítva a tűzoltók gyakorlatai iránt. Amúgy tényleg érdekes.

Tehát azt javasolom a feketeöves szorongóknak, hogy nyugodtan szorongjanak. Attól elég nehéz megszabadulni. Szinte életforma. Csak változtassák meg a sorrendet. Gyorsan cselekedni, előbb lépni, aztán gyötrődni. Nagyon hasznos. Mindez a zebrán átkelőkre nem vonatkozik!

Foto: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu