+36 20 529 5951 info@palackpostacoaching.hu

Hajnali vonat. Mit csinálsz a tojással, megmondom, ki vagy!

heron-3975895__480Nemrég kiderült, hogy a legnépszerűbb fotó a világhálón egy közönséges tojás. Meg is értem. Tökéletes forma, határtalan lehetőség, egy életcsíra a törékeny pajzs mögött. Mit lehet kezdeni egy tojással?

  1. A halogató

A halogató ül a tojáson. Nem akar, de ül rajta, mert amit tennie kellene, azt nem csinálja. A tojásnak bizonyos állapotában már másra lenne szüksége, de a halogató nagyon fáradt, lusta, épp nem akarja, épp menstruál, épp balra néz vagy jobbra. Halogat. A tojás meg egyszer csak megzápul.

  1. Az álmodozó

Ha nem aktív, akkor az ő tojása is megzápul. Álmodozik arról, hogy mi lehet a tojásban. Mi is lehetne benne. Például ez egy Faberge tojás. Vagy sárkány, esetleg dinoszaurusz. Szépen felneveli, gondozgatja. Vagy kifesti… majd egyszer. De ahhoz kell ecset meg festék. Meg a dinoszaurusz-nevelő kézikönyv. És milyen szép lesz majd, amikor a tojásfiókát oltárhoz kíséri… a tojás pedig megzápul közben.

  1. A vesztes

Előbbi szituációk szereplője vagy sem, a lényeg az, hogy innentől kezdve minden egyes tojás saját korábbi kudarcára emlékezteti. Minél több tojás, annál nagyobb veszteségélmény. Végül a tojás ellenség lesz.

  1. A kalandor

Előbbi szituációk szereplője vagy sem, a lényeg az, hogy innentől kezdve minden egyes tojásban új lehetőséget lát. Minden egyes tojás egy lehetséges forgatókönyv. Tojásgyűjtő lesz.

  1. A türelmetlen (én)

Fantasztikus lehetőséget lát a tojásban. Lelkesen költögeti, ábrándokat sző, és másodpercenként ellenőrzi: mikor reped már meg az a héj? A türelmetlen már a tojásszaporítás és a világteremtés mezsgyéjén egyensúlyoz, majd feldühödik, hogy miért nem történt még semmi. Ezek után felpattan, ráförmed a tojásra, majd idegesen begurítja a szakadékba. Hülye tojás. Az összetört tojás után nézve látja, hogy tényleg kisdínó lett volna belőle… Újabb álmok, újabb tojás, türelemlecke, talán egyszer sikerül kivárnia.

  1. A gondoskodó

Puha, meleg fészket készít a tojásnak, bebugyolálja, naponta méri a külső és belső hőmérsékletet, aggodalmasan hallgatja a tojáshangokat, közben megbetegszik, kigyógyul, megbetegszik, de a tojásnak nincs baja. Majd egy kicsit arrébb görgeti, majd vissza, elolvassa a tojáskeltetés szakirodalmát, aggódik a páratartalom, a járványok, a madárinfluenza, és a séfek elképzelhető lázadása miatt. Hadat üzen valamennyi teflonserpenyőnek, majd egy óvatlan mozdulattal megrepeszti a héjat. Problémát gyárt, amit megold vagy sem. A lényeg a gyötrődésen van.

  1. Az agilis

Jól irányzott mozdulattal célba gurítja a tojást, átveszi a főnyereményt, és továbbrohan egy dinnyéhez.

  1. A hűtlen

Egy darabig örül a tojásnak. Aztán lát egy szebbet. Egy kicsit mindkettőn üldögél. Végül mégis inkább elszáll egy sas hátán.

  10.      A szabadságharcos

Mit neki egy tojás! A világ valamennyi tojását meg akarja váltani. Szerencséje akkor lesz, ha a tojásokból madarak kelnek ki. De, ha elvéti a tojástoborzást, akkor egyedül szemléli az égbolton, ahogy kis gyíkok igyekeznek a víz felé mindenhonnan.

10+1. Éva…

Évát egy különleges klubesten láttam, a BBB Toastmasters Klub nyílt estjén. Rögtönzött beszédével, aminek legfőbb erénye az volt, hogy Éva önazonos maradt, így tehát humoros, földközeli és közvetlen, szóval ezzel a beszéddel meg is nyerte a beszédversenyt. Hogy ő, szerintem mit csinálna a tojással? Nagyon egyszerű. Hatalmas adag szalonnás rántottát készítene, majd jóízűen befalná. És roppant elégedett lenne utána.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu