+36 20 529 5951 info@palackpostacoaching.hu

Hajnali vonat. Illatok…

Hajnali vonat. Az állomáshoz vezető utam egy pékség mellett visz. A pékség illata különös otthonosságot ébreszt. Úgy egyáltalán. ..

Az egyik szomorú ügyfelemtől azt kérdeztem egyszer, mi vonz ebben a fiúban annyira téged. Elgondolkozott, majd azt mondta: az illata…senkinek nincs olyan finom illata, mint neki.

Sokszor hagyjuk figyelmen kívül az illatokat, pedig, ha a szimatom nem csal, az illatok (szagok!) bizony pontos viszonyulásról árulkodnak.

Egyik ismerősöm évekig küzdött az allergiájával, és semmilyen szagot nem érzett. Persze még sokmindent nem akart érezni emellett. Pár hete visszatért a szaglása. Meg az életkedve is…

A téma nem bagatell. Vonzódásainkat és választásainkat meghatározzák az illatok. Még akkor is, ha trükkökkel teszünk ellene, parfumökkel és lakásillatosítók sorával igyekszünk harmonikus elegyet alkotni.

Egyik, állandóan a közelemben lévő versnek Baudelaire a Kapcsolatok címet adta. Nem mellékesen a kötetnek, amelyben megjelent, a tervezett címe a Pokol tornáca lett volna.

Szóval a Kapcsolatokban írja: “Vannak gyermeki húst utánzó friss szagok, oboa-édesek, zöldek mint a szavannák. Mások győzelmesek, romlottak, gazdagok, melyek a végtelen kapuit nyitogatják…”

A vers úgy kezdődik, hogy “Templom a természet…” A pilisi erdőkben ez át is élhető, a Mátrában is, meg… kinek hol. De vissza a szagokhoz és a vershez.

Talán azt sugallja, hogy a világ nem ésszel megismerhető, elemeire bontható valami. Talán azt sugallja, hogy a valamikori egységben a szagoknak éppen olyan erejük volt a megismerésében és a döntésben, mint a tapintásnak, ízeknek, és az ezek keltette érzéseknek.

A coachingban sokszor hívjuk elő az érzékelést, a szavakon túli, máshol tárolt információkat. Az elfelejtett vagy nem használt érzékeléseket.

A lányom azt kérdezte egyszer: anya, ezt komolyan veszik az ügyfelek? Eddig komolyan vették. Aztán pedig meglepődtek.

Pedig egyszerűen csak megyünk az

Hajnali vonat. Illatok...

orrunk után. Kép : pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu