+36 20 529 5951 info@palackpostacoaching.hu

Hajnali vonat. Árnyéklét…

statue-3520416__480Sokféle börtön létezik. Vannak rácsosak és vannak láthatatlanok. Coaching klienseim között vannak árnyékban élő anyák. Az ő árnyékukban pedig a gyerekek. De nem kell coachnak lenni ahhoz, hogy ezt észrevegyük. Nem nagy sorstragédiák ezek. Csak hétköznapi történetek.

-Miben segíthetek?

– Nem tudok mit kezdeni a kislányommal. Négy éves, és minden este őrjöng, ha nem kapja vissza a telefonját.

-Vissza…?

-Szerintem telefonfüggő. De csak otthon. A mamájánál játszik. De, ha ott vannak a féltestvérei, akkor kibírhatatlan.

-Féltestvérek?

– A férjem előző házasságából. Gyötrelmes sokszor. Nem ülnek az asztalhoz, sosem tudunk közösen vacsorázni. Amikor az apjuk este hazaesik, akkor meg kitör a cirkusz. Aludniuk kellene olyankor, de elkezdenek játszani, felpörögni.

Kiderül: bármit akar az új asszony, az előző feleség gyermekei fölött nem „rendelkezhet”. A „problémás” kislány és a féltestvérek között nagy a korkülönbség. Az apa a kényeztető, családfenntartó, az anya a logisztikai, élelmezési, oktatási, nevelési, egyéb ellátási felelős és referens. Mellesleg túlsúlyos. Időnként kiborul. Nincsenek kialakított, csakis spontán rituálék, állandó a feszültség, és az étkezések egyébként az apa számára nem fontosak, a hiszti dühíti. A féltesók nem állandó, de gyakori vendégek. A féltesók felülírják az új asszony akaratát. Mert felülírhatják. Állandósultak a kiborulások, a kislány kezelhetetlenné vált. És így tovább, és így tovább.

Buszon:

Fiatal anyuka kedvesen gügyög a kisgyerekkel. Kisgyerek egyre aktívabb. Kisgyerek egyre hangosabb. Kisgyerek őrjöng. A busz utasai véleményeket fogalmaznak meg. A fiatal anyuka laza, de lassan zavarba jön. Mindenkinek van újabb véleménye, mindenki tudja, mi a teendő. Az anyuka egyre tétovább, föláll, énekelget, mutogat, izzad. Felhívja apát. Apa sem érdekli a gyereket, ő a karfát akarja nyalogatni. Végül leszállnak. Mindenki fellélegzik.

Vonaton:

Fiatal anyuka… forgatókönyv az ordításig ugyanaz, mint fentebb. De ez a csemete telefont követel. Üvölt. Még jobban üvölt. Pontosan tudja, hogy győzni fog. Végül megkapja, amit akar. Filmeket néz, cumizik, elégedett.

Negyedszázados kapcsolatban:

Anyuka és apuka között sűrűsödik a konfliktus. 24 éve vannak együtt. Az egyik fél rátalál az új egyensúlyra, egy nem hétköznapi közösség tagja lesz, szárnyal. A másik fél vele tart. Egy ideig. Aztán kiszáll. Nem bírja. Három kislány szemléli a szülők párviadalát. Az egyik egy év alatt négy agyrázkódást szenved el. A másik passzivitásba vonul. A harmadikból eminens lesz. Az egyik szülő összeomlik. Azt mondják neki, többet pihenjen, az lesz a megoldás. Majdnem verekedésig fajul egy vita, a nagylány áll közéjük. Mindannyian falak mögé vonulnak.

Szeretők:

Évtizede együtt, aztán külön, aztán megint együtt. Közben egyiküknek újabb, hivatalos családja lesz. Érkezik a gyerek. A másik szenved. De a szálak nem szakadnak szét, a vonzás törvénye erősebb. Perzselő szex és égető hiányok. Lopott órák és excell táblázat arról, hogy mikor, kivel, mennyit, kinek mi a fejadagja.

Öregség:

Az idős asszony egész nap azt várja, hogy a lánya hazaérjen a munkából. A szobája derűs, nagyok az ablakok, látja a virágait, amiket ma sem tudott megöntözni. Alszik, eszik, alszik, néha fölkel, görnyedten csinál valamit, aztán újból várakozik. Végre megjön a lány. Gyors puszi, hagyjál már anyu, mi a francot meséljek?! Valamit mégis kell mesélnie. Fárasztja, hogy tudja, a helyzet nem lesz jobb.

Babysitter:

A babysitter egy tizenöt éves ikerpár egyik tagjára vigyáz. Kerekesszék, hám, nyálcsorgatás, délutáni kirándulások tömehközlekedéssel. A buszon beszólogatások, este fürdetés, kamasz a gyerek, szőrösödik, fejlődik, igen, mindenütt meg kell fürdetni. Etetés. Félrenyel, köhög, köpköd, nyál csorog. A lakásban mindenütt lehúzott redőnyök. A lakás egy előkelő negyedben áll, nagy és modern. Anya is modern. Cipője, mint a tenger. A telefonját nyomkodja este, mikor hazaér. Mindig késik. Menő munkája van, a gyerekek apja nem él velük. Anya bébifigyelővel alszik, és reggel már nincs otthon. A haja mindig ápolt.

Gyűlöletben:

Tizenöt éve elváltan. Tizenöt éve keserűen gondolva minden közös időre. Mérgezni a gyereket a gyűlölettel. Nem engedni a haragot, helyette számonkérés, szemrehányás, „ő hagyott el”, „miatta történt”, „sosem szeretett”…

Tizenöt éve nem tudni azt mondani, hogy ”szép volt, és minden jót neked”.

E történetek két szereplőjének sikerült kiszabadulnia. Egyikük pszichológushoz fordult, a másikuk szakított. Az egyik kislánnyal a nevelési tanácsadóban foglalkoznak. Az egyik kisfiú a harmadik babysitterénél tart azóta. A többiek…

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu