+36 20 529 5951 info@palackpostacoaching.hu

Hajnali vonat. A cigányasszony bölcsessége

Hajnali vonat. A cigányasszony bölcsessége

Hajnali vonat. Tegnap, mikor éppen alfa állapotban bambultam és ücsörögtem egy villamosra várva, közrefogott egy furcsa pár. Jobbról és balról telepedtek mellém, és élénk párbeszédet folytattak rajtam keresztül. Egy fiatalember és egy koros asszony. Mivel imádok hallgatózni, és adott pillanatban kénytelen is voltam, így részese lettem a beszélgetésnek. De… nem értettem egyetlen szavukat sem. Pedig magyarul beszéltek. És mégsem. Nagy sokára elkaptam egy-egy szót. A rendőrökről volt szó. Meg hogy a férfi hová megy aludni. Az asszony harsányan mesélte, hogy ugyan mit akarhat a rendőr…” Talán benéz a bugyimba? Kérdeztem is tőle! Mit akar? Megnézte az igazolványokat, oszt jóvan!” A férfi azt mesélte, hogy inkább szállóra megy aludni, mert a múltkor megverték. A börtönben is megverték. “Ki verte meg? A társai?”, kérdeztem tőle. “Nincsenek nekem társaim, egyedül vagyok én mindig” meredt rám csodálkozva. ” Értsed má”, förmedt rá a nő, “a rabtársakra gondolt!” “Ja…. azok. Azok vertek meg.” Aztán a nő érdeklődött a férfitől, hogy találkozott-e a börtönben Dzsekszonnal. Mert üdvözli, ha legközelebb találkoznak, adja át. Aztán még valaki odajött, ha jól értettem eladásra kínált nekik valamit. De, bármennyire füleltem, olyan szlenget beszéltek, és olyan gyorsan dumáltak, hogy egy kukkot sem fogtam föl belőle. A kontyos asszony egy borzasztó, piros bőrkabátot vitt ajándékba a lányának, azt is elővette, én meg közben pötyögtem a telefonomba a benyomásaimat róluk. Nagyokat röhögtek időnként valamin. “Mit írsz? Ugye, nem rólunk írkálsz?” Kérte számon a nő egy idő múlva rajtam. Á, nem, hazudtam, majd hozzátettem, hogy nagyon viccesek, de egy szavukat sem értem. Nagyon nézett, majd azt felelte. “Miért is értenéd? Nem egy helyről jövünk. Máshogy beszélünk. De mink is emberek vagyunk. Meg mindenki az, csak vannak a bolondok. Meg a drogosok meg a piások. Meg vannak a józan bolondok. ”

Józan bolondok? Erre rákérdeztem.

“Azok. Azok, akik nem élnek. Nem élik az életüket. Sok van belőlük. Akkor inkább ilyen legyek, mint most. Nem akarok józan bolond lenni. Az nem igazi élet. Csak úgy vannak. Nincs annak semmi értelme…”

És elviharzottak az egyes villamossal, az meg vitt magával néhány józan bolondot is. Jó lett volna érteni a cigányasszony többi szavát is. Legközelebb még jobban figyelek.

fotó: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu