+36 20 529 5951 info@palackpostacoaching.hu

Hajnali mérlegelés

A kellő távolságokon töprengek. Mi van közel, és mi van távol? Mikor változik a dolgok közelségéhez való viszonyunk? Mitől függ az emberek közelségéhez való viszonyunk? Meddig bírjuk közel, túl közel, és mikor akarunk távolodni? Mennyire lehet eltávolodni, hogy ne szakadjon el? Egyszer, nagyon régen, annyira el akartam lökni egy embert, akit szerettem, hogy elmenekült előlem. Egy pillanat volt, nem több. Egy pillanattal előbb ott volt, túl közel, egy pillanattal később nem volt sehol. Kilépett egy ablakon. Túl távolra került. Itt hagyott. Azt persze nem tudtam, hogy ezzel egyúttal az is bekövetkezett, amire egyikünk sem gondolt akkor, hogy pont ez a távolság teszi eltéphetetlenné a kapcsolatot, s ezzel az ugrással örökre beköltözik hozzám. Beköltözött.

Most itt, Hollandiában, feltöltöttem magam fénnyel, erővel, kultúrával, türelemmel, újdonsággal, régiséggel. Éppen elég ideig voltam elég távol attól, ami a hétköznapokat jelenti számomra.

Eltávolítani a dolgainkat, forgatni, szemlélni, értékelni, megszeretni… érdekes folyamat. Dönteni, hogy kidobjuk vagy megtartjuk, nehéz. Kellő távolságba helyezni, szintén.

Talán első lépésként elég annyit eldönteni, hogy van-e dolgunk még vele.

Ha ilyeneken töprengek, általában segít egy egyszerű rendrakás. Nem fejben. Igaziból. Mondjuk egy rumlis szekrényben. Nagyszerű lélekkordinátor! A múltkor jött hozzám egy kliens, de olyan kusza volt minden gondolatom, hogy semmit nem láttam tisztán. Gondoltam is, te estótanikó, azonnal takarítsd meg itt az ablakokat! Segített! Rossz gondolatok üldöznek? Takaríts ki! Döntéshelyzetben vagy? Selejtezz! Összekuszálódtak a dolgaid? Simítsd el vasalóval! Sötét gondolatok gyötörnek? Cserélj izzót! Elhagytak? Töltsd föl a hűtőt.

Hülyeséget írok, szerintetek? Á, dehogy. Tapasztalatot. Míg szorgoskodsz, kellő távolságra kerülsz a problémádtól. Talán csak éppen annyi időre, amíg meggondolod, hogy az ablakon vagy az ajtón lépsz-e ki. Pont elég idő. Vagy meglátsz egy kis fénysugarat, amihez érdemes közelebb menni. Talán gyertya, talán tábortűz. Talán valakinek a háza ablaka. Talán semmi, csak csalódás. És akkor mi van? Más is ott bolyong. Lehet, hogy épp téged keres.

A repülőm tizenegy kilométerre lesz a földtől. Remélem, ez a kellő távolság. Valaki azt mondta nekem, hogy “vagy földet érsz, vagy megérkezel”. Földet érek. Mert itt jó nekem, egyelőre. Hátha találkozom veled.

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu