+36 20 529 5951 info@palackpostacoaching.hu

Hajnali kezdjük újra

Megint elmúlt egy hajnal nélkülem. Reggel van. Napfényes. Hiszek az utolsó utáni pillanatban. Igaz, ilyenkor mindig kell valami bátorítás, valaki bátorítása, de van utolsó utáni lehetőség, mint ahogy mindig van egy lépés is, amikor azt hiszed, hogy már kifutottad magad. (Erre holnap azért visszatérek…)

Több mint tíz évvel ez előtt Erdélyben jártam, riport körúton. Valójában egy embert kerestünk, Böjte Csabát. Találkoztunk is vele, de előbb beszélgettünk a gyerekekkel, ettünk puliszkát a közös étkezőben, aludtunk az új lakásotthonokban, ittunk áfonya likőrt, megcsodáltunk néhány kultikus helyet, töltekeztünk. Aztán egy nap ott ültünk egymással szemben. Nem egy szerény szerzetes, hanem egy harcos ült velem szemközt. Komolyan mondom, igazi harcos. Volt akkor egy friss élménye, ezt mesélem el ma nektek.

Mikor a harcos, sok munka, csata, háború, áldozat árán összehozta, végre építhetett egy új házat a hozzá érkezett gyerekeknek. Nagy házat álmodott meg, mert sok gyereke lett. Mind aludni akart valahol. A ház lassan épült, de mégis kész lett, majdnem teljesen, amikor egy éjszaka porig égett. Porig. A harcos csak állt és sírt. Meg vitatkozott az istenével. Kérdezett, kiabált, könnyezett. Semmi. Egyszer csak megjelent a füstölgő romok mellett egy öreg anyóka. A kezében ott volt egy növényke. Egy paszuly. Azért hoztam, mondta neki az anyóka, mert én csak ezt tudom adni. De ezt odaadom. Ültesd el, és ha kihajt, tudsz belőle enni adni a gyerekeidnek. A harcos döbbenten állt. Azt mesélte, hogy valami furcsa érzés járta át, aminek a nyomában szégyen, öröm, hála és bizakodás lépkedett. Ha ez az anyóka bízik benne, és van mit adnia a semmiből, akkor neki kutya kötelessége újból nekivágni az építkezésnek, ezt gondolta. Nekivágott. Újra. Szebb és nagyobb lett az új drégelypalánki ház, hétszerte szebb és nagyobb, mint az, amelyik leégett. Megértette a leckét.

Ezt mesélte egy régesrégi interjúban nekem.

A paszuly azóta kinőtt. A történet megszületett. Keresem az anyókát. Valamit kérdezni szeretnék tőle.

A bejegyzéshez 4 hozzászólás van

  1. Sok mindent tudnak az anyókák.. 😏

    1. Jaj, ez nem az a jel.. Nálam mosolygott…

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu