+36 20 529 5951 info@palackpostacoaching.hu

Hajnali vonat. Ötleteket adj, ne könnyeket!

img_20181220_150601_168Módszereket gyűjtöttem hétköznapi gyötrelmek túléléséhez. Ugyanis kemény kritikát kaptam. Közvetlen hozzátartozóim szerint (két leánygyermek) dögunalmas vagyok, szánalmasak a közléseim, és igazán kiléphetnék a szenvedések leírásából, mindezek helyett ötleteket kellene adnom,  hogy a nehéz helyzetekből milyen módszerekkel lehet kijutni. Mert a szenvedések leírása kevés ahhoz, hogy meggyőzően kommunikáljam azt, hogy a szemléletváltás lehetséges opció.

Itt kisebb vitába keveredtünk, mert meggyőződésem, hogy a hitelességet képviselni kell, és ehhez én a saját bőrömet viszem a vásárra. Látnátok, most hogy néz rám a kölyök. Annyira lesújtó a tekintete, hogy nem is érdemes megkérdeznem, hogy mit gondol. De mégis megtettem… és azt mondta, hogy, mivel építő jellegű saját gondolataim nincsenek, leírhatom az övéit:

Egyszerű technikák a hétköznapi boldogság eléréséhez Ratkai Csenge módszereivel:

Megállítani az időt:

Bárhol éri nehézség az életben, mindig talál alkalmat arra, hogy egy pillanatra megállítsa az időt, és keressen olyan kapaszkodókat maga körül, amelyek átsegítik a nehéz pillanaton. Vagyis keres az adott környezetben olyan dolgokat, amelyekre ha ránéz, oka lesz örülni egy kicsit.

(Ez jó anya, folytasd!)

Hétköznapi dolgok:

Például most annak annak örül, hogy eladott egy kanapét az interneten, és nagyon boldog tőle, hogy az egy iskolába kerül. Annak azért örül, mert milyen jó lesz a gyerekeknek, kényelmes lesz a sulijuk, menő kanapé szolgálja majd a kényelmüket. Meglátása szerint ő gyerekként nagyon tudott volna lelkesedni egy narancssárga színű, hívogató kanapénak a suliban.

Nosztalgiázni:

Önmaga szerint ő már gyerekkorában is egyszerű, megvalósítható dolgoknak örült. Most nem jut eszébe, hogy minek. De nekem eszembe jut, annak örült, hogy el fog jutni Tündérországba, ahol lesz egy nagy színestévé.

Ne mondjak ellent, mert a húga is megvalósítható terv része volt, amit ő (a nagyobbik) talált ki, és igazán egyszerű volt összehozni, kitalálni bezzeg annál nehezebb.

Titkos örömnek örülni:

Például a születésnapján is mindig boldog. Ilyenkor sétálgat az utcán és mosolyog. Az emberek visszamosolyognak, és ennek ő örül. Ő azért vigyorog, mert születésnapja van, ami remek dolog, az emberek meg szuperek, mert a legtöbb igenis viszonozza a jókedvét, pedig nem is tudják, hogy születésnap van.

Gyerekesen viselkedni:

Ebben a pillanatban az teszi boldoggá, hogy itthon regresszióba esik, és összevissza affektálhat (NEM AFFEKTÁLOK, NEM ÍRHATOD LE!), kakaót iszik, és kieheti a hűtőből a sajtot.

Tervezgetni:

Ez is jól jön, ha az ember kicsit szomorú. Ilyenkor apró lépésekben tervez el bármit, a részleteket is kidolgozza, ettől olyan hangulatba kerül, mintha már félig megvalósította volna. És ennek örül.

Delikát:

Boldog a forró kávétól. Ez titkos fegyver. Forrónak kell lennie.

Rossznak lenni:

Bűnbe csábítás. Kifejezetten örül annak, ha valakit valami csínyre rávehet, vagy olyasmire csábíthat, ami annak a másik embernek egyáltalán nem volt a terveiben.

Rájönni a hibákra:

Őt például boldoggá teszi, ha rájön a hibáira. (Engem nem.) Ez pedig azért boldogság, mert megkönnyebbül attól, hogy amit eddig rejtegetett, vagy eltakart önmaga előtt, azt most már nem kell eldugnia. A hiba felfedi előtte saját korlátait, tehát lehet cselekedni, immár a lebontott korlátok nélkül. Van egy kis kötelező őrlődés persze, de a továbblépési lehetőségek tárháza is megnyílik, tehát a hibák után kitárul a világ.

Függőségek elkerülése:

Nem függ semmitől. Sem kávétól, sem embertől, sem cigitől. Ja, az éhség az más. Az nem függőség, ha meg akar ölni valakit, amikor éhes.

Szeretni az embereket:

Ez nagyon egyszerű. “Szeretem szeretni az embereket.”

Filmezni:

Ajánlott film: Hector and the Search for Happiness. (Hektor a boldogság nyomában)

Levetni a gátlásokat:

Éneklés. Bárhol, bármikor. Szomorúságban is. Ajánlott dalok: “Jó reggelt itt a tej, keljetek már fel…, Lóci játszik együttes fordulatos szövegei, és, jaj, de jót mutat, figyeljetek:

Soulwave: Kalandor

Vesszők helyett néha pontot kell tenni
Ha hátrálnál inkább csak előre menni
Kéne mert vágyakból nem épült semmi
És nem kell csak bátorság, egy kis mákszemnyi

Hát hajózzunk együtt most, kalandor szívek
Majd rájövünk egyszer, hogy nehéz az élet
Annak éljünk, hogy lesz majd még egyszer
Elképzelt hajnalból, valódi reggel

Hiába átkoznak hívnak bolondnak
Inkább bolondként, haljak meg holnap
Mint megbánjak bármit, ha őszintén tettem
És nem kell majd szégyellnem azt aki lettem

Lesznek még felhők és lesznek még rossz álmok
Mégsem kell félned most, én mindig itt állok
Szunnyadó alkonyban, bíborszín szárnyakkal
Bánatban boldogság, reménnyel vágyakkal

Hát most még ülj mellém, csendben a tornácra
Hallgasd a szél hívja, fák lombját násztáncra
Ennyi csak fényűzés, többé már nem kell, mert
Így lesz a hajnalból, valódi reggel

Hiába átkoznak hívnak bolondnak
Inkább bolondként, haljak meg holnap
Mint megbánjak bármit, ha őszintén tettem
És nem kell majd szégyellnem azt aki lettem.

Fotó: A kölyök – Lullabyphotos

 

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu