+36 20 529 5951 info@palackpostacoaching.hu

Hajnali vonat. Helyettesítő termék…

nuclear-power-station-3714524__480Hajnali vonat. A helyettesítő termék létező fogalom, most tanultam hétvégén egy képzésen. (business és life coach ELTE) Persze, nyilván csak nekem, az üzleti élet csecsemőjének új, de mindenképp továbbgondolásra érdemes.

Arról van szó, hogy az üzleti világban számba kell venni, hogy saját termékünk státuszát, funkcióját mi minden helyettesítheti még a piacon. És sokszor egészen távoli dolgok kapcsolódhatnak így össze. Ezek figyelembe vételével lehet jól kialakítani egy üzleti stratégiát. (Ha jól értettem.) Magyarul: Ha kínai porcelánt akarsz eladni, akkor figyelembe kell venned, hogy mi minden van még a placcon, ami felér a kínai porcelánnal. Tehát: ha a kínai porcelán státusszimbólum, vagy a gazdagság esetleg a kifinomultság jelképe (is), vagy a magas intelligencia és a rohadt sok pénz közös többszöröse, akkor termékednek konkurense lehet MINDAZ, ami hasonló üzenetet hordoz. Na, még egyszerűbben, hogy én is értsem.

Rohadt drága ajándék lehet a kínai porcelán, de ugyanezt képviselheti a rohadt drága autó, a nagyon extra óra, egy klasz lakás, vagy ékszer. Érted? Kínai porcelánom konkurenciája nem csak egy hasonló funkciójú cserép köcsög lehet, hanem egy luxus karóra is. És, mondjuk a reklámüzenet megfogalmazásakor ezekre e lehetséges vevőkre is gondolni kell

Na, most, hogy ezt jól elmagyaráztam, rájöttem, hogy hányan vannak az életben, akik helyettesítő termékekkel teszik boldoggá magukat. Mert vagy nem tudják megfizetni azt, amire vágynak, vagy nem mernek érte küzdeni, vagy lusták, vagy rettegnek, vagy rettegésben tartják őket, vagy … egyszerűen a mátrixban vannak, berendezve és belakva egy technikai életet, és nem jönnek ki onnan. Nem húzzák ki a gerincükből a csatlakozót. Gázálarcot húunak, nehogy megfulladjanak a szabad levegőn. Elvégre félelmetes a valóság.

Na, persze a mátrix is kínálhat csodákat. Bizonyára az is alakulhat élhető közeggé.

És akkor megint jön a kérdés, hogy jobb-e a rögvalóság, a sárban és küzdésben, mint a technikai élet hamis illúziója.

Nem tudom.

Egy pszichológus szerint vannak, akik éber kómában élik le az egész életüket. Egyszerűen nem éberednek fel. Szerintem vannak, akik alibi életet élnek. Telerakják a napi táblázatukat fontos szolgálatokkal és teendőkkel, hogy ne kelljen arra gondolniuk, hol veszítették el valódi érdeklődésüket saját maguk iránt. De mi van, ha felébredünk? És ott állunk koszos, szakadt pulóverben, az Orákulum meg mondja a rejtélyes üzeneteket, és azt sem tudjuk, hogy vegyünk levegőt.

Na, hogy egy másik kedves filmet is behozzak ide: elképzelhetőnek, sőt az lehetséges folytatásnak tartom az Emlékmás című alkotás forgatókönyvét, amelyben Arnold Schwarzenegger és bájos partnere kijutnak a zárt rendszerből, és azt hiszik, hogy a burok nélkül meg fognak halni. És ott vergődnek a homokban egy kicsit, aztán… aztán meg vesznek egy nagy levegőt. És élve maradnak. És valahol felkel a nap. Jujj, de jó. Igaz, kicsit meg kell fulladni előtte.

Coachként akkor találkozom az emberekkel, amikor megpillantják annak a kinti világnak a lehetőségét, és ki akarják húzni a gerincükből a zsinórt. Csak még nem tudják.

Emberként pedig épp egy olyan helyzetben vagyok, amikor rángatnám a zsinórt a gerincekből, de nem megy. Azt is meg kell tanulni, hogy nem mindenki kér az én kinyilatkoztatásaimból. És akkor szépen el kell halkulni.

Elvégre mi vagyok én, netán Orákulum?

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu