+36 20 529 5951 info@palackpostacoaching.hu

Hajnali vonat. Azt adod, amit kérnek?

alone-2666433__480

Van az embernek szája, meg van agya és vannak gondolatai. Kigondolja a gondolatot, és szóra nyitja a száját. Mond valamit, szerinte azt, amit gondolt. És mit hallasz meg ebből te? Mit értesz belőle?
A lányom azt kérte, hogy hallgassam meg. Hallgattam egy darabig, aztán megsoroztam tanácsokkal. Nem ezt kérte.
El akartam mesélni egy érzést valakinek. Meghallgatta, majd közölte, hogy hülye vagyok, amiért így érzek, és egyébként is már réges-régen mást kellene éreznem.
Elmagyaráztam valakinek, hogy ne próbáljon meg állandóan jót tenni velem, mert úgy érzem, hogy ez hálára kötelez. Nem értette. Belebuktunk.
Ha elmondod, mi bánt, és nem kérsz tanácsot, akkor te nem tanácsot akarsz. Te csak el akarod mondani, hogy mi bánt, és pont.
Ha elmondod, hogy mi bánt, és vársz egy jó szót, de a válaszoló eltűnik, visszamegy a saját világába, akkor az nem barát. Nem is ellenség. Fantom. Nincs dolgod vele.
Ha szembeállsz a problémával, és éppen nem tudod megoldani, vagy nincs erőd hozzá, akkor nem biztos, hogy azt szeretnéd, hogy valaki megoldja helyetted. Nem biztos, hogy az, aki megoldja helyetted, jót tesz veled. Nem tesz jót. Azt igazolja, hogy te nem tudod megoldani. Esélyed sem lesz rá.
Ha arról beszélsz, ami bánt, vagy aminek örülsz, nem biztos, hogy arról is hallani akarsz, hogy a te örömöd és bánatod hogyan viszonyul másokéhoz. Attól, hogy Afrikában polgárháború van, te nem leszel kevésbé szomorú vagy vidám a saját bajod miatt. Te pont olyan nyomorult leszel, mint előtte voltál, vagyis még nyomorultabb, mert még bűntudatod is lesz emiatt.
Ha valaki tanácsot ad, onnantól kezdve elvárja, hogy fogadd is meg. Ha nem fogadod meg, és pórul jársz, akkor ő elégtételt érez, hiszen megmondta, hogy ez lesz. Ha nem fogadod meg, szégyellni fogod magad, amiért újból pórul jártál. Vagy magadra vagy őrá fogsz haragudni. Pedig nem is kértél tanácsot.
Ha beszélni akarsz és meghallgatást szeretnél, sokat árthat neked az, aki kioktat, tanácsot ad, viszonyítgat, bűntudatot kelt, figyelmeztet és meg akar óvni, leckéztet vagy megoldja helyetted.
Azt keresd, aki hallgat, nem szakít félbe, és nincsenek elvárásai, egyszerűen elfogad, mert rád kíváncsi.

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu