+36 20 529 5951 info@palackpostacoaching.hu

Miért fáj az igazság?

fantasy-4071428_1280

Azért fáj, mert az egész hidelemrendszerünket megrendítheti. Nem csak az igazság derül ki alkalmasint ugyanis, hanem az is, hogy az egész rendszer, amire addig építettünk, amiben hittünk, amihez értékeket kötöttünk, amiben szocializálódtunk, (amit szerettünk vagy megszoktunk) összeomlik. Magyarul: a talaj, amin addig álltunk, egyszerűen eltűnik. Gödör, verem, pince, légüres tér, ez lesz helyette.
Kedves ismerősöm abban a hitben nőtt föl, hogy őt elhagyta az apja. Az apja szar alak, aki nem gondoskodott róla. Felnőtt fejjel, lomtalanításkor találta meg az ennek ellentmondó dokumentumokat. Ne gondoljátok, hogy megkönnyebbült, miután kiderült, hogy voltaképpen szeretve volt. Nem. Összetört. Hol vagyok én most? Mit hiszek én most? Ki vagyok én most? Kit kérdezzek meg most? Miért most? Ki és miért hitette el velem, évtizedek hosszú munkájával mindennek az ellenkezőjét? Ezek dörömbölnek benne.
Másik ismerősöm, aki párkapcsolatból párkapcsolatba vándorolt, szép házasságban megöregedett szüleit tartotta példaképnek. Míg meg nem tudta, hogy egyikük folyamatosan megcsalta a másikukat.
Igazolva látta ettől saját válságait? Dehogy! Egy egész gondolat- és értékrendszert, komplett hitvilágot kellett újragondolnia. És honnan induljon ki ilyenkor az ember? Mi az alap?
Harmadik példa: A nővel szerelme közölte, hogy már több hónapja mást ölelget. Mást is. (Jó esetben közli, rossz esetben rájössz.) Örült, hogy ez után tisztán lát? Dehogy. Összeomlott. Hiszen ebben a pillanatban minden, amit magáról hitt, hamissá vált. Minden, amit a társáról hitt: megkérdőjeleződött. Megállt a keze a boltban, bevásárlás közben: nem érték már a vacsorakészítés, és le van szarva a friss illatú ágynemű. Röhejes lett a napi rutin, és idegen lett minden, ami addig ismerős volt.
Hát ezért fáj az igazság. Mert kiradíroz egy időre a saját világodból. Új világot kell rajzolnod magad köré.
Meg sem kérdezem, persze, hogy kinek az igazsága fáj. Azt tanultam, hogy amit a hiedelemrendszerünk befogad, diktál, szabályoz, sugall, az lesz a mi igazságunk. A mi igazságunkról hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy általános igazságok. Identitásunkat meghatározó halmaz, ami veszélyes másokra nézve. Néha magunkra nézve is. Így hát, ha szembesítesz valakit, mindig legyél óvatos. Gondold át, megszűrted-e mondanivalódat a három szitán.
Szókratész tette fel a kérdést egykor: “Azt, amit mondani akarsz, megszitáltad-e a három szitán? Az első szita az igazság. Utánanéztél-e mindennek, amit mesélni akarsz, hogy valóban igaz-e, megvizsgáltad a második szitán, a jóságén? Ha se nem igaz, se nem jó, használ-e valamit, ha elmondod azt, ami annyira foglalkoztat?” Na ugye.

Fotó: Pixbay.com

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu