+36 20 529 5951 info@palackpostacoaching.hu

Hajnali vonat. Mikor vagy magányos?

Hajnali vonat. Mikor vagy magányos?

Hajnali vonat. Nézz körül. Ki mellett ébredtél? Van kedved megsimogatni őt? És visszasimogat? És ha egyedül uralod az ágyad, szeretnéd, ha valaki ott lenne a közelben? Vagy jò így, szabadon?

Magányosnak lenni kapcsolatban, közösségben is lehet, míg mások akkor sem lennènek azok, ha lakatlan szigeten élnének.

A magány és az egyedüllét nem ugyanaz. Az egyik fájdalmas érzés, a másik egy státusz. Szerintem.

Az egyikben elzártság vagy elzárkózás van, a másikban várakozás, nyitottság is lehet. Nem mindegy. És nem, nem csak a szerelemről vagy párkapcsolatokról beszélek.

De az fontos, hogy beszélek. És az is fontos, hogy beszélj. Vannak a sokbeszédűek, és vannak a kevésbeszédűek. Nem a szavak száma számít, hanem a minősége. Vagy az, hogy honnan érkezik. Szívből? Agyból? Gyomorból? Ágyékból? Vagy nem is a mi szavaink?

Azt mondja nekem több kliens is, hogy magányos. Nem először mondja, nem az első alkalommal. Először munkahelyi gond, testi tünet, családi konfliktus a zavar. Aztán kiderül, hogy van itt egy kis kapcsolódási probléma. Kéne mártózkodni a világban, a kalandban, elmerülni nagy beszélgetésekben, vagy feloldódni a cselekvésben. Mikor ez kiderül, akkor sem oldódik meg egycsapásra minden. De valami változik. Még akkor is, Ha látszólag nem történik semmi.

Változást az hoz, hogy másképp tekintünk az életünkre. Lehetőségeket látunk benne. Kapcsolódási pontokat. Kicsi kis párbeszédeket. Boltossal, szomszéddal, kutyás emberrel, kollégával. Kis szavak, kis gesztusok, kis áramlások. Feloldódni nehéz, de ajánlott.

Nem hiszek annak, aki kijelenti, hogy ő nem beszél. Vagy nem szokott beszélgetni. Mindenki szokott. Szavakkal, szavak nélkül.

Azt inkább elhiszem, hogy nem akar.

Ki kell simogatni belőle, szavakkal vagy szavak nélkül.

És ki kell simogatni magunkból is. Két dolgot kell megtanulni hozzá: kérni és adni. Együtt a kettőt. Kérni, és elfogadni, adni és jót tenni. Nem egyszerű egyik sem, ha eddig nem csináltuk.

Kérni azért kell, mert nem vagyunk mindenhatók, de vagyunk a magunk számára olyan értékesek, hogy igényeink legyenek, amit szeretnénk beváltani valakinél. A kéréshez is kell bizalom. Sőt. Figyeljétek meg azokat, akik soha nem kérnek szívességet senkitől. Van, aki nem kér, de követel. És van, aki nem kér soha, ellenben rendkívül fegyelmezett. Nekik nehéz a kérés.

Adni egyszerűbb. A magány feloldásának jó kis módszere. Nem is ragozom. Bár a mániákus adakozók és jótevők, a mindig másokat szolgálók is legyenek óvatosak. Mit pótolnak ezzel?

Meg én is legyek óvatos. Már megint hajlok a kinyilatkoztatásokra. Pedig nem is vagyok guru, csak egy ember, aki egyedül ébredt. De nem magányosan.

Fotó: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu