+36 20 529 5951 info@palackpostacoaching.hu

Hajnali vonat. Ma megint Brad Pitt a kalauz…

A hajnali vonat kalauza teljesen rendben van. Ő ugyanis Brad Pitt hasonmása. Alig várom, hogy elkérje a bérletemet. Sikerült elérnem a vonatot, ennek is örülök, tehát duplán jól indul a nap. Van még okom az örömre, ugyanis Borzi Károly órásmester szolnoki, Baross úti műhelye fölé visszakerült a tábla, amit a múltkori vihar lesodort. Siker. Vajon miben méri Borzi úr a sikert?

Az interneten bóklászva egyre rémisztőbb számomra a helyzet. Úgy tűnik, hogy a siker egy olyan valami, amit kötelező elérni, meglovagolni, pénzzé tenni. Aki nem jön rá élete küldetésére, nem alkot maradandót vagy nincs valami vagyona, az sajnos nem is sikeres. De mindenáron győzedelmeskedni kell a fájdalom, a kiégés, a pénztelenség fölött is, nekik kell menni, nem gondolkozni, legyilkolni, és ha nem szültél gyereket, akkor nem vagy ember, ha szültél, akkor pedig tuti rosszul csinálod, de majd valaki elmondja mindjárt, hogy sikeres szülőként hogyan nevelj sikeres gyereket. Tele vagyunk szakértőkkel. Ki-ki kiválasztja a maga szakértőjét, guruját, jósnőjét, és jól megtudja tőle, hogyan lehet sikeres. A siker egyre inkább valami zajos, csillogó, népszerű sztár, akit illik megkörnyékezni, hazavinni, otthon ünnepelni, és folyamatosan táplálni. Rémisztő. Mondtam is ma reggel az eperlekvárjaimnak, hogy ne haragudjanak, nagyon büszke vagyok rájuk ott a dunsztban, de nem rakom föl őket a netre. Úgy emlékszem, hogy nagymamám sem tetetett ki hirdetést az újságban, miután kétszáz befőttet elrakott. Ja, nem a siker érzésével van bajom. Hanem a kudarccal, amit a klienseim éreznek, amikor rájönnek, hogy nem megy az egyszemélyes világmegváltás, mert voltaképpen nem is tudják, hogy mit is akarnak. Ilyenkor először úgy kell meghámozni magukat, lefejteni azt a sok réteg gondolatot és csalódást, amit az okozott nekik, hogy saját vágyaik helyett mások deklarált vágyait követték. Nem én hámozok! Ők magukat. Keresünk egy nyugodt területet, ahol tét nélküliek lehetnek. Ahol elhihetik végre, hogy saját életüknek ők maguk a legnagyobb szakértői! Ebben és csakis ebben hiszek. A bölcsek kövét mindenki ott tartja a zsebében, és pontosan úgy lepődik meg ezen, mint Harry Potter, amikor megtalálja a sajátját. Igen. Ott van. És persze, szükség van gurukra, bölcsekre, tanítókra, művészekre és harcosokra, szükség van tanulásra, megvilágosodásra és sikerre, de mindez csak úgy érkezik, ha közben megmarkoljuk a saját zsebünkben a bölcsek kövét. Ott a mérték, szerintem.

Borzi Károly órásmester több mint negyven éve csinálja a munkáját. Ősszel beteg volt. Egy fiatalember dolgozott helyette. Az unokaöccse. Azt mondta, gyerekkorában Karcsi bácsi oltotta belé a mesterség iránti szerelmet, és ő is órásmester lett Törökszentmiklóson, ahol nagyon boldog. Csak pár hétig helyettesíti a betegeskedőt, ja, az a fránya cigaretta, de alig várja, hogy visszatérhessen a saját üzletébe. Még sehol sem olvastam, hogy légy sikeres, légy boldog, légy órásmester! Karrier, pénz, szerezz vevőt, növeld a kattintásokat, a komment az új like, légy órásmester! Sikerrecept Borzi Károly szolnoki órásmestertől! Nem. Nincs ilyen hirdetés. De úgy láttam, a kis műhelyben minden működik. A sok óra és az élet is szép ritmusban ketyeg.

Az is lehet, hogy én is csak keresem még magamnál a bölcsek kövét. De az enyémet csakis magamnál találhatom meg. Persze, vannak, akik segíthetnek ebben. Van egy ilyen könyv, hogy Biblia. Nem térítek, hidd el. Még csak nem is adok tanácsot. Csak olvastam benne valamit, és azt forgatgatom a fejemben. Íme: “…e bűnös világnak sötét éjjelén, ki-ki világítson a maga helyén.” Azt nem tudom, hogy a világ bűnös-e, csak azt, hogy ha világítgatunk a magunk helyén, akkor legalább ott, körülöttünk lesz egy kis fény meg egy kis meleg. Talán elég nekünk, talán jut belőle másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Close Menu