+36 20 529 5951 info@palackpostacoaching.hu

window-1148929_960_720

Képes vagy puszta gondolatokkal érzelmeket előidézni. Szomorú filmen sírni, vidám filmen nevetni. Képes vagy elhinni, amit a filmben állítanak. Különben nem bömbölnél a Titanic végén. Sőt, jobbat mondoźk, mikor Leonardo felszólítja Kate-et, hogy vegyen egy nagy levegőt, te is felsóhajtasz. Pedig egészen biztos, hogy nem a hajón fuldokolsz.

Van ennek tudományos magyarázata is, ami a tükörneuronokkal foglalkozik. Igazán lebutítva az történik eme neuronok jóvoltából, hogy amit látunk másokon, azt saját élményként éljük meg. És bőgünk Leonardo szomorú halálán.

Ennél egy fokkal komolyabban: saját élményként értelmezzük mások élményeit. Még tanulni is képesek vagyunk belőle.

Ugyanez pozitívra hangolva: feldobódunk egy filmtől, egy zenére tomboló közönségtől, sőt… misztikus hangulatba is kerülhetünk egy éjszakai tűztánctól akkor is, ha világosan tudjuk, hogy a spiritualitás az ördög öreganyjának a műve, ördögök pedig nincsenek…

A folytatás tehát az, hogy azért érezzük azt, amit a másik érez, mert képesek vagyunk leképezni magunkban (tükrözni) őt. És akkor most a csavaros feltevésem az, hogy ezek szerint, ha hiszünk abban a másik emberben, bízunk benne, lelkesedünk érte, biztatjuk, támogatjuk, akkor ezt képes lesz ő is saját érzésként leképezni, vagyis hinni magában, bízni abban, hogy képes rá. Milyen szerencse, hogy neki is vannak tükörneuronjai! (Netán szerethetőnek érzi magát, ha mi is szeretjük őt?)

A legutolsó csavaros feltevésem pedig az, hogy ez talán működhet úgy is, hogy az agyunknak azt a parancsot adjuk, megviccelve a jó öreg tekervényeket, hogy mi magunk vagyunk rá képesek. És az agyunk, erőt vesz magán, és elkezdi aktivizálni a “képesvagyrá” részecskéket. Önámítás lenne? Miért is illetjük ilyen negatív szóval? Nevezzük hitnek, és máris szebben cseng.

Azt javaslom így ma hajnalban, hogy alávaló, gaz, csalárd módon higgyünk egy jobbik énünkben, önmagunk legjobb kiadásában. Fogunk bukni ebben is, persze, de nevezzük a bukást tanulásnak, s máris szimpatikusabb.

Close Menu